Huomio

Sivustoa ei ole optimoitu vanhentuneelle selaimellesi.

Explorer Päivitä Internet Explorer selaimesi uusimpaan versioon tästä .

Tai kokeile näitä ilmaisia selaimia:

Chrome Google Chrome tai Firefox Mozilla Firefox


Juhlahumua, innovaatioita ja tulevaisuuden hyvinvointia - Kasve 5 vuotta!

10.02.2017

Kasven viisivuotiasta taivalta juhlittiin 3.2.2017 komeissa merkeissä. Päivällä järjestettiin Kuopion kaupungintalon juhlasalissa yleisölle avoin juhlaseminaari teemalla ”Tulevaisuuden hyvinvointi” ja juhlintaa jatkettiin läheisten ystävien ja yhteistyökumppaneiden kesken yömyöhään. Seminaarissa tulevaisuuden hyvinvointia pohti laaja kirjo kotimaisia alan kärkinimiä, jotka tarkastelivat ihmistä, ihmisen innovaatioita, teknologista kehitystä ja terveyttä eri kanteilta. 

Ihmiskunnan suurimmat innovaatiot

Kasven toimitusjohtaja Hanna Kumpulainen avasi seminaarin maalailemalla, mitä ihmisen terveyteen, hyvinvointiin ja terveydenhuollon asiakaskäyttäytymiseen vaikuttavia innovaatioita on viime aikoina noussut ja mitä siellä pinnan alla kuplii.

Tästä jatkoi luontevasti mainio Esa Soini (Mylab Oy), joka kertasi pikakelauksella läpi ihmiskunnan suurimmat innovaatiot aina kulttuurisesta vallankumouksesta maanviljelyksen kautta teollistumiseen ja kapitalismiin ja edelleen tulevaisuuden tutkimukseen ja teknologian kehitykseen. Miten singulariteetti ja supertekoälyn kehittyminen vaikuttaa ihmiskuntaan? Soini maalaili ihmiskunnan tulevaisuudesta synkkiä kuvia, mutta päätti esityksensä kuitenkin toivoon: me emme selviä (kukaan ei selviä), mutta ehkä tuho ei olekaan aivan vielä kulman takana.

Seuraavaksi lavalle asteli Lauri Reuter (VTT), jonka energinen ja kysymyksiä herättävä esitys käsitteli ravitsemuksen mahdotonta yhtälöä ja toisaalta sitä, että mitä voitaisiin tehdä, kun viljelysala auttamattomasti loppuu? Ruoka tulee näyttämään samalta tulevaisuudessakin, mutta se tuotetaan eri tavoin ja sisältää pääosin kasviperäisiä raaka-aineita. Viime aikoina markkinoille onkin tullut lukuisia maukkaita ja monikäyttöisiä kasviperäisiä proteiinilähteitä, ja tämä trendi varmasti jatkuu.

Ennen taukoa kuultiin vielä Beibamboon tarina yrityksen perustajan, Nina Ignatiuksen kertomana. Vaateteollisuus on maailman toiseksi suurin saastuttaja öljyteollisuuden jälkeen, mutta vaatetuotanto nojaa edelleen perinteisiin, ympäristön kannalta kuormittaviin malleihin ja toimintatapoihin. Beibamboo myy ja vuokraa keskoslapsille, vauvoille ja taaperoille suunnattuja kestäviä ja käytännöllisiä vaatteita, joiden materiaalit ovat miellyttäviä ja turvallisia, saumoja mahdollisimman vähän ja pesulaput on sijoitettu vaatteiden ulkopuolelle. Ennen kaikkea vaatteet on suunniteltu siten, että pienten keskoslasten vanhemmat voivat osallistua lasten hoitoon hyvin aikaisessa vaiheessa ja näin elintärkeä side vauvan ja vanhemman välille pääsee muodostumaan keskoshoidonkin aikana. 

Kuva. Maistiaisia väliajalla.

Ninan esityksen jälkeen siirryttiin tauolle, jonka aikana saimme tutustua suomalaisiin elintarvike- ja kosmetiikkateollisuuden innovaatioihin. Arctic Superfoodsin portfolioon kuuluu erittäin maukkaat ja maistuvat eväspatukat, joiden raaka-aineina on käytetty kotimaisia, terveellisiä marjoja ja villiyrttejä. Nam! Maitomaa puolestaan valmistaa mm. erilaisia maitopohjaisia palautus- ja proteiinijuomia, joita pääsimme maistelemaan. Testattiinpa tauolla myös Ambroniten kehittämää, juotavaa superateriaa, joka sisältää kaikki ihmisen tarvitsemat makroravinteet ja hivenaineet optimaalisessa suhteessa, muttei lainkaan lisäaineita! Vieraat saivat myös tutustua Flow Kosmetiikan luonnonmukaisiin, miellyttäviin ja täysin kotimaisiin luonnonkosmetiikkatuotteisiin. 

Terveys murroksessa

Tauon jälkeen palattiin tositoimiin Tuomas Nurmelan (Rud Pedersen Public Affairs) puheenvuorolla terveydenhuollon rakenneuudistuksesta ja muutospaineista. Nurmela käsitteli puheessaan suomalaisen terveydenhuollon murrosta peilaten niitä Nurmelaan omiin kokemuksiin. Sähköistyminen ja digitalisaatio tulevat mullistamaan totutut terveydenhuollon rakenteet ja hyvä niin: esimerkiksi terveydenhuollon asiakkaan (potilas) itse keräämää dataa voidaan hyödyntää paitsi hänen omassa, myös muiden ihmisten hoidossa. SoTe -uudistukseen sisään leivottava valinnanvapaus luo puolestaan palveluntarjoajille motiivin palvella asiakkaitaan paremmin.

Seminaarin päätti Pekka Simula (Herantis Pharma Oyj), joka on tehnyt vaikuttavan uran suomalaisessa lääketeollisuudessa. Simula kertoi, kuinka myös lääkekehitys on muutospaineen alla ja toisaalta, kuinka sen trendit voitaisiin kääntää kotimaiseksi kilpailueduksi. Suomen vahvuudet piilevät poikkeuksellisessa terveydenhuollon big datassa, jota täällä on kerätty jo vuosikymmenten ajan. Kliininen tutkimus lähenee rutiinihoitoa, jolloin potilailla on mahdollista päästä yhä varhaisemmassa vaiheessa kiinni alan innovaatioihin. Potilaat myös tuottavat dataa lääkekehityksen tueksi mm. erilaisten puettavien, terveysteknologiaan nojaavien ratkaisujen avulla.

Puheensa lopuksi Simula haastoi paitsi Kasven, myös suomalaisen lääketeollisuuden: Simula visioi, että vuonna 2037, Kasven 25-vuotisjuhlaseminaarissa on puhujia kolmesta suomalaisesta keskisuuresta lääkeyhtiöstä! Me otamme haasteen vastaan ja toivomme, että näin tekee myös Suomen koko lääketeollisuuskenttä!

Kuva. Black Business Casual with a Hint of Magenta

Kaiken kaikkiaan seminaari oli onnistunut ja ehjä kokonaisuus, josta saimme valtavasti positiivista palautetta. Puheet olivat mielenkiintoiset ja puitteet olivat mahtavat (kiitos Kuopion kaupunki!). Useissa palautteissa todettiin, että tämän tyyppisiä tilaisuuksia järjestetään Kuopiossa aivan liian harvoin, vaikka olemme vahvasti terveyteen, hyvinvointiin ja terveysteknologiaan pohjaava korkeakoulukaupunki. Tähänkin haasteeseen tartumme!

Seminaarin loputtua meidän kasvelaisten osalta päivä oli kuitenkin vasta puolessa. Juhlintaa jatkettiin yömyöhälle seminaarin esiintyjien, läheisten ystävien ja yhteistyökumppaneiden kanssa. Ilta piti sisällään paljon naurua, hyvää seuraa, stand-upia ja livemusiikkia.

Lämpimät kiitokset kaikille juhlapäiväämme osallistuneille! Erityiskiitokset kuuluvat kuitenkin seminaarin esiintyjille Esa Soinille, Lauri Reuterille, Nina Ignatiukselle, Tuomas Nurmelalle ja Pekka Simulalle sekä mainiolle moderaattorillemme, Kuopion omalle pojalle, hupimaisteri Juha Jylhäsalmelle. Kiitokset myös yhteistyökumppaneillemme: Arctic Forest Foods, Maitomaa, Ambronite ja Flow Kosmetiikka!

Tästä on hyvä jatkaa kohti seuraavaa viisivuotiskautta. Innolla odotan, mitä se tulee pitämään sisällään!

Juhlaterveisin ja tärisevin käsin,

Yrittäjämanttelinperijä Elias

Kuva. Kasven yrittäjäkaksikko katsastaa kupolin kirkkauden

Arkisto

Tagit
Jaa