Huomio

Sivustoa ei ole optimoitu vanhentuneelle selaimellesi.

Explorer Päivitä Internet Explorer selaimesi uusimpaan versioon tästä .

Tai kokeile näitä ilmaisia selaimia:

Chrome Google Chrome tai Firefox Mozilla Firefox


Lomailusta tuumattua

07.07.2017

Loma – ainahan se on mielessä, on joku mainostaja lohkaissut. Lomaan kohdistuvat toiveet ja odotukset ovat olleet mielessä kaikilla jotka ovat aikoinaan käyneet koulua, sittemmin opiskelleet ja viimein siirtyneet työelämään. Vapaata aikaa, joutenoloa, kesätöitä, matkustamista tuttuihin tai uusiin paikkoihin ja kokemuksia, joita voi myöhemmin muistella ja jakaa.

Työikäisellä lomaan liittyy monenlaisia odotuksia ja toiveita, näiden vaihdellessa myös sen mukaan onko lomaa viettämässä muuta perhettä tai sukua. Joissakin työpaikoissa alkaa jo hyvissä ajoin vääntö siitä, kuka saa lomansa pitää milloinkin. Suosikkiajankohdat (heinäkuu) eivät satu kaikille joka vuodelle, ellei työnantaja päätä pistää liikettä kiinni monesti hiljaisen kesäkuukauden ajaksi. Perusteet loma-aikojen jakautumiselle ovat toivottavasti tasapuoliset, eikä työpaikalla odoteta että perheetön tai lapseton henkilö aina joustaa omista toiveistaan ‘lapsellisten’ eduksi.

Suomessa työntekijöillä on työehtosopimuksen ja/tai työsopimuksen mukaisesti lomaoikeus. Itse näen tämän aiemmassa elämässä henkilöstöhallintotehtäviä hetken tehneenä siten, että on työnantajan velvollisuus huolehtia työntekijän oikeudesta lomaan. Erityisesti siten, että työntekijällä olisi tunne siitä, että työt tulevat tehdyksi myös hänen lomansa aikana, eikä hänen tarvitse kantaa huolta työtovereiden jaksamisesta hänen itsensä lomaillessa. Oikeus lomaan tulisi olla varmistettu riittävillä resursseilla sillä hetkellä tehtävään työmäärään nähden.

Asiantuntijatehtävissä ajatukset siirtyvät työprojekteihin myös loman aikana, ja alitajunta työstää tauolla tai muiden käsissä olevia tehtäviä. Joskus näistä ajatuksista on helppo päästää irti ja jättää ne odottamaan töihinpaluuta, mutta toisinaan ajatus kypsyy oivallukseksi, jota on päästävä työstämään eteenpäin – vaikka sitten sieltä laiturin nokasta. Tämä lienee nykyaikaista työn ja vapaa-ajan sekoittumista, joka sopivina annoksina lisää työmotivaatiota ja työn imua.

Oma loma alkaa olla tältä kesältä taputeltu. Työasioita on pulpahdellut ajatuksiin monta kertaa, ja työpaikallakin olen vieraillut sen verran usein, että olen jo kuullut kuittailua lomailun vaikeudesta. Nyt on jo aika siirtyä takaisin sorvin ääreen, palata mielenkiintoisten projektien pariin jalostamaan asiakkaiden hyväksi niitä ajatuksia, joita Suomen kesässä on kypsynyt. Teille muille toivotan rentouttavaa lomaa! 

Laadukas lomailija,
Ninni

Arkisto

Tagit
Jaa