Huomio

Sivustoa ei ole optimoitu vanhentuneelle selaimellesi.

Explorer Päivitä Internet Explorer selaimesi uusimpaan versioon tästä .

Tai kokeile näitä ilmaisia selaimia:

Chrome Google Chrome tai Firefox Mozilla Firefox


Trendituulahduksia Biofach ja Vivaness -messuilta

19.02.2018

 

Tänäkään vuonna Biofach&Vivaness -messut eivät jättäneet osallistuujiaan kylmiksi. Henkilökohtaisesti nämä ovat kyllä suosikkimessuni - Tunnelma on välitön ja mielenkiintoisia tuotteita pullistelevat käytävät valtoimenaan! Suosittelen messuja erittäin lämpimästi kaikille kosmetiikka- ja elintarvikealoilla toimiville. Oli kyse sitten inspiraation hakemisesta tai verkostoitumisesta – Nürnberg on “place to be”.

“Free-from”on  uusi normaali luomusektorilla ja sokerittomuus nostettu framille

Biofach messuilla silmiinpistävimpänä trendinä oli pulvereiden sekä jauheiden määrä - niitä oli joka lähtöön aina munankeltuaisista seitaniin. Siinä missä viime vuonna puolivalmiita tuotteita “lisää vain vesi” –tyylisesti oli todella paljon, nyt oltiin siirrytty astetta taaksepäin tuotannossa ja kuluttajalle tarjottiin mahdollisuus tehdä oma sekoituksensa entistäkin puhtaammin ja selkeämmistä raaka-aineista. “No added sugars” oli ehdottomasti yksi päämarkkinointiväittämistä mainonnassa, mutta vegaanius sekä “Free from” –merkinnät olivat aiempaa huomattavasti maltillisemmin esillä.

Tuotekategorioissa silmiinpistävästi nousussa olivat sienet lihan kovikkeina. Myös erilaiset tee- ja kahvivalmisteet  (kuten kambutcha monessa eri makuvaihtoehdossa ja "cold-brewed" kaffit) olivat erittäin vahvasti esillä. Toki juomat muutenkin edelleen vahvana kategoriana. Myös vihreä tee suklaassa (vanha juttu aasiasta), ja muutoinkin mausteena, oli esillä aiempaa vahvemmin. Varsinkin teetrendiä tuki hunajan vahva esilläolo messuilla. Hunajan läsnäolo messuilla korosti vegaanitrendin vähenemistä – hunajahan ei ole vegaaniksi luokiteltava tuote.

Huomionarvoisia olivat myös useat erilaiset “terveelliset energiajuomat”, jotka nousevat haastamaan perinteisiä energiajuomia.

Pakettien värimaailmat olivat edelleen verrattain räikeitä, mutta muutoksena nostaisin kukkien vahvan esiläolon pakkausten suunittelussa sekä muutoinkin ständien decossa. Liekö tämä ennustelisi ensi vuoden trendiksi “kasvata itse” –elintarvikkeita? Uusiutuvat pakkausmateriaalit jatkoivat osuutensa kasvattamista, siltikin muovia oli esillä valitettavan paljon. Itse uskon pakkausmateriaalin olevan merkittävä tekijä siinä, tarttuuko ostaja tuotteeseen vai ei.

Raaka-aineista esille ei voi olla nostamatta tämän vuoden ehdoton uutuushitti maracuja, joka on brasilialaisen passionhedelmän siemen. Tätä raaka-ainetta oli nähtävillä erittäin paljon. Lisäksi jo tutut maranga, matcha sekä apinanleipäpuu, eli baobab, olivat vahvasti edustettuina. Kestosuosikkeina jatkavat myös inkivääri sekä kurkuma. Vahva nousija raaka-aineissa oli hamppu sekä cashew-pähkinä. Cashew-pähkinäpohjaisia tuotteita sopii odotella niin juuston korvaajiksi kuin lihankorvikkeiksikin.

No more anti-age!

Kosmetiikan saralla anti age –buumi on todellakin mennyttä (markkinointimielessä, tietenkin)! Kollageenit ja hyaluronihapot heihei ja nyt korostetaan luonnollista kauneutta sekä henkistä hyvinvointia osana kokonaisvaltaista kauneutta. Syötävää kosmetiikkaa (nutricosmetics) löytyi jo useammalta valmistajalta. Tämän lisäksi puhtaus sekä selkeät raaka-aineet näkyivät hienosti varsinkin uusina tuotteina esilläolleissa DIY-pakkauksissa, joissa kuluttaja saa itse askarrella oman kosmetiikkansa valmiista pakkauksista. Näiden tuloa olen jo odottanutkin!

Vahvasti esillä olivat Aasiaa jo muutaman vuoden valoittaneet erilaiset (kukkais-)vedet sekä raaka-aineena tietenkin aktiivihiili sekä erilaiset siemenöljyt. Viime vuodesta oltiin palattu hieman takaisinpäin, sillä siemenöljyt löytyivät voiteiden pohjalta, vaikka viime vuonna öljyt olivat hyvin vahvasti esillä sellaisinaan.

Pakkauspuolella olisin kaivannut lisää uusiutuvia pakkauksia sekä yllätyin suuresti kertakäyttötuotteiden lisääntymisestä tarjonnassa – jos luonnonkosmetiikalla halutaan vastata vesien muovijätteen torjuntaan sekä kannustaa vastuulliseen kuluttamiseen, ei suunta ole oikea. 

Messuilla kierrellessäni mietin useasti, miten paljon meillä suomalaisilla on annettavana maailman elintarviketeollisuudessa. Edelleen haluan korostaa digitaalisen kuluttamisen huomioimista tuotekehityksessä ja ennakkoluulotonta markkinointia sekä maailman tutkimista. Vaikka kansainvälistyminen vaatii paljon aikaa ja rahaakin, on mahdollisuuksia loputtomasti! Ja luovilla yhteistyömalleilla meillä on annettavaa huomattavasti enemmän kuin yksin puurtamalla. Ollaan siis toisillemme kavereita, niin kotona kuin maailmallakin!

Trenditerveisin, 

Miia

 

Arkisto

Tagit
Jaa